Dermatita atopi

Dermatita atopicaApare în special la copilul mic (1-5 ani) dar poate debuta şi la adult. Mulţi pacienţi cu dermatită atopică dezvoltă şi alte alergii odată cu înaintarea în vârstă: alergii alimentare, febra fânului sau astmul bronşic. Semnele clinice variază mult între pacienţii cu dermatită atopică şi sunt reprezentate în principal de: tegumente iritate, uscate, intens pruriginoase (mâncărime), roşeaţa pielii, băşici mici cu conţinut lichidian care se pot sparge prin grataj (scărpinare), plăci uscate hipercrome, etc.

La copilul mic zonele care prezintă aceste modificari ale pielii sunt: faţa, membrele şi trunchiul.

La persoanele adulte, leziunile caracteristice dermatitei atopice se localizează cu predilecţie la nivelul părţii interne a coatelor, în spatele genunchilor şi în zona gâtului.

Pielea sănătoasă are capacitatea de a reţine apa în ţesut şi de a proteja organismul de bacterii, iritanşi şi alergeni.

Dermatita atopică, la fel ca celelalte forme de eczemă, se află într-o strânsă legătură cu următorii factori:

  • tendinţa pielii la deshidratare şi pierderea funcţiei sale de barieră
  • predispoziţia genetică la pierderea funcţiei de barieră a pielii
  • disfuncţiile sistemului imunitar
  • prezenţa bacteriilor la nivelul pielii
  • contactul cu factori de mediu agresivi (alergoalergeni, agenţi de curăţare cu alcool în compoziţie, substanţe care deshidratează ţesutul cutanat, săpunuri dure, temperaturi extreme)
  • existenţa unei intoleranţe alergii/alimentare

Eczema atopica

Factorii emoţionali şi stresul pot creşte intensitatea simptomelor dermatitei atopice în anumite cazuri. Acestea nu sunt însă o cauză primară sau secundară a afecţiunii. Colaborarea dintre medic şi pacient este esenţială în controlul dermatitei atopice. Specialistul va stabili un plan de tratament bazat pe vârsta pacientului, simptomele sale şi starea generală de sănătate.

Regimul de îngrijire corectă a pielii este elementul central în tratarea dermatitei atopice la adulţi.

Acesta implică utilizarea produselor de igienă recomandate de medic şi aplicarea cremei emoliente după fiecare spălare, astfel încât pielea să beneficieze constant de o hidratare corespunzătoare. Folosirea de prea multe săpunuri, loţiuni, parfumuri şi substanţe astringente poate creşte sensibilitatea pielii şi poate agrava simptomele afecţiunii.

 

IMPORTANT: Informaţiile prezentate au un caracter general şi NU înlocuiesc recomandările medicului. Dacă simptomatologia pe care o prezentaţi este sugestivă pentru existenţa unei boli alergice sau de altă natură va trebui să solicitaţi o consultaţie medicală.